Val 2010

Idag var jag och Alfred vid valstugorna i uppdrag av Christer. Där gick vi runt till alla olika partier och diskuterade. Faktiskt jävligt intressant i alla fall för mig, som är uppvuxen i en sjukt vänstervriden familj var det roligt att höra en annan point of view än att borgarna ska ta sig i roven.

Sammanfattning:

Efter min personliga upplevelse skriver jag kort om hur jag tror dom hade det när dom var unga.

Börjar med borgarna:

Kristdemokraterna: "Det var bättre förr"
En bunt gamla tanter som var med i KDU (Kristdemokraternas ungdomsförbund) år 1946 och ej ändrat politisk ställning sen dess. Fick ingen information alls, det enda dom gjorde var att ge broscyhrer. Dom tyckte Göran Hägglund såg trevlig ut. Jag höll ej med.

Göran fick konservatismen direkt i modersmjölken, han var uppvuxen i ett kristet hem med kyrkbesök varje söndag. Göran uppskattade aldrig söndagsgudstjänsterna, men lydde sina föräldrar. Göran hade det inte vidare lätt, han var inte direkt mobbad men han blev aldrig riktigt accepterad av de andra klasskamraterna. Detta ledde till att han tidigt började använda kostym, mot sina föräldrars vilja.

Göran "Gosig" Hägglund

Folkpartiet: "Militär? Skola? Same shit different names"
En 22-årig kille med acne samt en gammal tant i en öde valstuga. Han gav broschyrer och pratade om att bygga ut kärnkraften. Jag sa att Jan Björklund såg ut som ondskan själv, tanten tyckte att han, jag citerar, "ser snäll ut". Han ser ju ut som ett creep.

Jan var uppväxt med en ensamstående mamma, hans pappa jobbade inom militären så de träffades sällan. Även om han visste att pappa fanns där ute, var det svårt att ha en normal uppväxt utan en fadersfigur. När Jan började första klass hamnade han i en väldigt stökig skara elever. Han gick i samma klass hela grundskolan och även fast han själv ville koncentrera sig var det svårt när de andra klasskamraterna kastade papper och pratade utan att räcka upp handen. När Jan började åttan svor han att han skulle bli skolminister och få ordning på Sveriges skolor. Ordning, i den bemärkelse att han skulle försöka få skolan att likna militären så mycket som möjligt. Precis som Jans pappa hade det. Än i dag säger Jan aftonbön. Han avslutar den med "I miss you Daddy".

Jan "Gluggen" Björklund

Moderaterna: "Ta från de fattiga och ge till dem rika"
En sjukt sur gubbe som gav ett intryck av hat samt dålig andedräkt. Han hade tårade ögon, tyckte att man skulle sänka skatten och privatisera sjukvården. Diskutererade lite annat också, men han var så otrevlig att man inte riktigt orkade lyssna.

Fredrik växte upp med olika uppfattningar om politik. Hans mor var socialdemokrat, hans far moderat. Detta gjorde Fredrik osäker i hans sociala liv. Han bestämde sig till slurn att följa i pappas fotspår. Och SOM han följde i pappas fotspår. Han förlorade tidigt kontakten med sin mor, då hon var emot allt hennes son stod för.


Fredrik "Teddybjörnen" Reinfeldt

Centerpartiet: "Vi vill ligga med glesbygden"
Lätt dom roligaste personer vi talat med idag, nästan lite för oseriöst. Massa små tattarbarn tog godis av dem. Dom pratade om att satsa på företagen och att inte höja bensinskatten. Inga big news där inte.

Maud växte upp i Robertsfors, hon hade gott om killkompisar men hon saknade att ha en tjejkompis. Maud var alltid den som klättrade högst upp i trädet, hoppade från den högsta stubben och gungade högst i lekparken. Hennes föräldrar var stolta över henne, att hon redan vid tidig ålder visade att hon var en ledare.


Maud "Happy Face" Olofsson

De Röd-Gröna:

Miljöpartiet: "Hellre ett lok i röven än kärnkraft i Barsebäck"

En lam oinspirerande man, vi diksuterade kärnkraft och norrbotniabanan. Kloka och bra åsikter.

Som ung var Peter Eriksson inte allt för miljöintresserad. Visst, han skiljde på batterier och metall från hushållssoporna med han var för rebellisk för att ens tänka på kartong och plast. Det riktiga miljöansvaret fick han när han träffade Maria Wetterstrand för första gången. Och vilket kärleksfullt radarpar de har blivit.

Peter "Midsommarblomster" Eriksson

Vänsterpartiet: "Vi vill ligga med jämställdheten"

En kvinna som inte sa någonting alls och en gubbe som måste varit hippie. Han var rätt skön, hade små glasögon och rolig dialekt. Vi fick ekologisk frukt. Vänsterpartister är allt väldigt fula, bra åsikter har dem, men ack så ofashionabla.

Lars Ohly är uppvuxen i en arbetarfamilj, hade det ibland lite knapert men de klarade sig. Hans pappa jobbade som förskollärare och har alltid lärt Lars att man ska stå upp för den lilla människan.


Lars "Vardaglig" Ohly

Socialdemokraterna:

Träffade en trevlig, inspirerande snubbe som förklarade bra. Han hade bra argument, verkade pålitlig och besvarade frågorna pedagogiskt. Om jag skulle rösta på något parti baserat på dagens upplevelser skulle det blir socialdemokraterna.

Mona Sahlin hade visserligen kompisar, men hon lät aldrig sig själv njuta av livet. Fick tidigt sin Stockholms-dialekt och har värdesatt den högt under hela sin karriär. Redan som 10-åring hade Mona Sahlin bestämt vad hon ville bli när hon bli när hon blev stor. Hon skulle bli sveriges första kvinnliga stadsminister. Det är inte många som klarar av det. jag vill bara säga "Hej Mona, heja dig!"


Mona "Stockholmaren" Sahlin

Allt det här är sant!!

Kommentarer
Postat av: gunzan

jag läste allt och begrundade och kom fram till att du är rolig smart och kreativ

2010-09-02 @ 16:46:31
URL: http://francisfish.blogg.se/
Postat av: Elsa Bergman

Bra där falukorvmedmooos! nej men seriöst hur lång tid tog det att komma fram till alal dessa barndomsgrejer? ja du håller med gunzan, kreativ är du och rolig. Jag diggar din blogg starkt kusins kompis!

2010-09-03 @ 13:18:06
URL: http://bergmannen.devote.se/
Postat av: Klara

Alltså, det här inlägget gjorde min dag. Din blogg är fett bra. Sluta inte blogga.

2010-09-04 @ 22:52:50
URL: http://klarabloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0